Hoe werkt een Thuisbatterij?

Met de groeiende populariteit van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, wordt de thuisbatterij steeds belangrijker voor huishoudens. Maar hoe werkt een thuisbatterij precies? In deze blog duiken we in de wereld van thuisbatterijen en ontdekken we hoe ze energie opslaan, beheren en gebruiken. We bespreken de technologieën achter deze batterijen, de voordelen voor jouw energiehuishouding en de impact op zowel het milieu als je energierekening.

Wat is een Thuisbatterij?

Wist u dat gemiddeld 30% van het zelfopgewekte stroom ook daadwerkelijk wordt gebruikt? De andere 70% verdwijnt namelijk weer op het net. Een thuisbatterij, ook wel bekend als een thuisaccu, is een opslagapparaat dat overtollige energie van bijvoorbeeld zonnepanelen tijdelijk kan opslaan voor later gebruik. Op deze manier loopt u geen opgewekte stroom mis en kunt u dus op deze manier uw energierekening verlagen. In dit artikel wordt besproken wat een thuisbatterij is, hoe het werkt en of het wel rendabel is.

De werking van een Thuisbatterij

Het Opslagproces

Een thuisbatterij werkt door overtollige energie, die uw zonnepanelen produceren, op te slaan. Tijdens zonnige dagen produceren uw zonnepanelen vaak meer energie dan uw huis verbruikt. Deze overtollige energie wordt opgeslagen in de batterij in plaats van dat het terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. In zo’n thuisbatterij zit er vrijwel altijd een ‘’slimme’’ omvormer. De slimme omvormer beslist hoeveel opgewekt stroom er naar de batterij gaat en wanneer het nodig is om stroom te gebruiken voor de rest van uw huishouden. Op deze manier kan uw huis gebruik maken van de opgeslagen energie in de thuisbatterij wanneer de zon niet schijnt of u meer energie verbruikt dan uw zonnepanelen produceren.

Terugleveren aan het Net

Sommige thuisbatterijen kunnen overtollige energie ook terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit kan voordelig zijn omdat u hiervoor een vergoeding kunt krijgen van u energieleverancier, maar dit zal helaas niet lang meer van toepassing blijven. Het terugleveren werkt namelijk zo: U zonnepanelen wekken stroom op. Een gedeelte verbruikt u en het andere gedeelte levert u terug aan het elektriciteitsnet. Vervolgens trekt uw energieleverancier de stroom die u hebt terug geleverd af van de stroom die u hebt afgenomen. Over het saldo dat overblijft, betaalt u het afgesproken tarief. Dit proces heet ook wel ‘’salderen’’.

Hoe werkt een Thuisbatterij

Voordelen van een Thuisbatterij

Energiebesparing en Kostenverlaging

Eén van de grootste voordelen van een thuisbatterij is de mogelijkheid om energie op te slaan en te gebruiken wanneer u deze het meest nodig hebt. U kunt uw opgewekt stroom gemiddeld een paar uur tot een paar dagen opslaan in uw thuisbatterij. Dit kan helpen om uw energierekening te verlagen, vooral tijdens piekuren wanneer de energiekosten hoger zijn.

Onafhankelijkheid van het Net

Met een thuisbatterij bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit betekent dat u minder kwetsbaar bent voor stroomstoringen, fluctuaties in energieprijzen en dus ook veranderingen in de salderingswet. In geval van een stroomstoring kan een thuisbatterij er bijvoorbeeld voor zorgen dat u essentiële apparaten, zoals verlichting en koelkasten, blijven werken. Op deze manier bent u voorzien van uw eigen opgewekte stroom in uw thuisbatterij en bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Installatie en Onderhoud van een Thuisbatterij

Professionele Installatie

De installatie van een thuisbatterij moet altijd door een gecertificeerde professional worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de batterij veilig en efficiënt werkt. Bij 12mndn staan onze experts altijd klaar om u te voorzien van de juiste service. Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze adviseurs die u graag helpen met uw algehele duurzame aanschafproces richting de thuisbatterij.

Regelmatig Onderhoud

Net als alle elektronische apparaten, heeft een thuisbatterij regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven presteren. Dit kan onder andere het controleren van de batterijniveaus, het bijwerken van de software en het inspecteren van de elektrische verbindingen omvatten. Alhoewel, heeft de thuisbatterij weinig tot geen onderhoud nodig. Het wordt enkel aangeraden om de thuisbatterij vrij van vuil te houden. In geval van problemen met uw thuisbatterij, kunt u altijd gerust contact opnemen met onze adviseurs.

Conclusie

Over het algemeen is het bekend dat een thuisbatterij een waardevolle aanvulling kan hebben voor uw woning. Het biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook meer onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Door te begrijpen hoe een thuisbatterij werkt, kunt u een weloverwogen beslissing maken en bijdragen aan een energiezuinige toekomst. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de thuisbatterij? Neem dan gerust contact op en wie weet kunnen wij u helpen met uw eerste stappen richting een duurzamer thuis!